Biografie Hugo Metsers

Hugo Metsers (12 september 1968) werd geboren in Amsterdam en is zeer veelzijdig te noemen. Als acteur, coach, regisseur, filmmaker, voice-over, schrijver, plaatjesdraaier en levensgenieter weet hij zijn creatieve geest constant te prikkelen. Als kind groeide Hugo op in een echt acteursgezin. Van huis uit kreeg hij te horen dat theater de basis vormt en hij doorliep de toneelacademie in Maastricht en opvolgend de Studio Herman Teirlinck, de theateropleiding in Antwerpen. Na een stage bij het grote toneel ging hij aan de slag in België. Tijdens zijn opleiding speelde hij ook al menig maal gastrollen in Nederlandse tv-series. Hij vertolkte al snel vele hoofdrollen in verschillende toneelstukken, films, tv-series, commercials, hoorspelen, musicals en zelfs dansvoorstellingen.

Al bekend in toneelkringen begin jaren negentig, scoort hij bij het grote publiek pas echt met zijn rol van Boris van Tellingen in de kwaliteit-dramaserie Diamant. In het theater brak hij in Vlaanderen door met de hoofdrol in de muziektheater-voorstelling Engelenstad, een bewerking van Mahagony van Bertold Brecht. In Nederland speelde hij hoofdrollen in zowel het alternatieve circuit (o.a. Demonen van Lars Norén), als in de vrije sector (o.a. Slippers van Alan Ayckbourn). In 1999 vertolkt hij in Nederland én België Reinaert de Vos in het theaterspektakel Republiek der Negatie van Nirav Christophe. In 2005 wordt hij gecast voor Dolle Dries in De Jantjes (geregisseerd door Dick Hauser), zijn laatste grote wapenfeit.

In zijn speelfilmrollen bewandelt Hugo een eigenzinnige weg. Zijn debuut was dan ook in een Franse film van Gérard Jugnot, getiteld Casque Bleu. In het filmsucces Zusje van Robert Jan Westdijk speelt Hugo de irritante Martijn die zijn zusje met de camera registreert. Daarna volgt de eerste Nederlandse housefilm Naar De Klote als drugsdealer JP en in 1998 schrijft Westdijk speciaal voor hem de rol van Hugo in Siberia. Vervolgens duikt hij op in het Tweede Wereldoorlog-drama Band of Brothers, geproduceerd door Tom Hanks en Steven Spielberg van Dreamworks. In die periode vertolkt hij ook anderhalf jaar de rol van Marcus Sanders (de broer van Ludo) in Nederlands’ populairste soap Goeie Tijden, Slechte Tijden. Later dat jaar is Hugo weer te zien in een hoofdrol, dit maal naast Titus Muizelaar en Willeke van Ammelrooy, in de film-noir Lulu en in 2006 speelt hij een rol in nieuwe film van Paul Verhoeven, Zwartboek. In het internationale filmfestival-succes Blindspot speelt hij de rol van Chris én 2009 is het jaar waarin hij voor het eerst samenspeelt met zijn vader Hugo Metsers sr., in het korte drama Mooie Mond en mijn Ogen Groen naar een novelle van J.D. Salinger. In 2010 schittert Hugo in de heftige speelfilm Vlees, is hij te zien in de nieuwe serie over het ontstaan van ons koningshuis De Troon en is hij te horen als Malthazard in Arthur en de minimoys: De Wraak van Malthazard. Na zijn terugkeer in GST, wordt hij ook gecast in de KPN-serie TOON en spelt hij een sleutelrol in de speelfilm Jezus van de Javastraat.

De acteur ontwikkelde zich tevens als een veelgevraagde spelcoach en gaf talloze workshops en masterclasses. Zowel voor toneel als film gaf hij les bij meerdere instellingen en scholen, aan jonge en oudere, getrainde en ongetrainde spelers. Het bracht hem er zelfs toe een eigen opleiding voor filmacteurs in Nederland te lanceren, de film actors academy and masterclasses: faaam.

www.hugometsers.nl