Biografie Hugo Metsers

Hugo Metsers (12 september 1968) is geboren in Amsterdam. Hugo groeide op in een echt acteursgezin en ontwikkelde zich tot filmmaker, coach, acteur, schrijver, voice-over en producent. Zijn grote liefde was van meet af aan film. Hij besloot eerst acteur te worden, om zich dan later te gaan wijden aan het film maken. Van huis uit kreeg hij te horen dat theater de basis van alles vormt en hij doorliep de toneelacademie van Maastricht en aansluitend Studio Herman Teirlinck (klassieke acteursopleiding in Antwerpen). Na een stage bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg ging hij vooral aan de slag in België, terwijl hij tijdens zijn opleiding vele gastrollen in verschillende Nederlandse dramaseries en sitcoms vertolkte.

Begin jaren negentig scoort hij bij het grote publiek met zijn rol van Boris van Tellingen in de dramaserie ‘Diamant’. Zijn speelfilmdebuut was in een Franse film van Gérard Jugnot, genaamd ‘Casque Bleu’. In het filmsucces ‘Zusje’ van Robert Jan Westdijk vertolkt Hugo de irritante Martijn die zijn zusje met zijn camera confronteert. Daarna volgt de eerste Nederlandse, digitale housefilm ‘Naar De Klote’, waarin hij drugsdealer JP is en in 1998 schrijft Westdijk speciaal voor hem de rol van Hugo in ‘Siberia’. Begin deze eeuw duikt hij op in het 2e Wereldoorlogdrama ‘Band of Brothers’, geproduceerd door Dreamworks (Tom Hanks en Steven Spielberg) en geeft hij gestalte aan de rol van Marcus in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Na die periode speelt hij Wolf/Raven in de hit-serie ‘Het Huis Anubis’.

Tijdens deze jaren start zijn loopbaan al filmmaker op het International Binger Film Institute, waar hij de jaargangen scenarioschrijver en filmregisseur afrondt. In 2005 gaat een Engelstalig Binger-film, met een scenario door hem en de regisseur geschreven, in première op het Nederlands Film Festival: de controversiële film ‘Castingx’. Later dat jaar is Hugo weer als acteur te zien in een hoofdrol, naast Titus Muizelaar en Willeke van Ammelrooy, in de film- noir ‘Lulu’, in 2006 speelt hij een rol in de comeback-film van Paul Verhoeven, ‘Zwartboek’ en in 2008 in de festivalhits ‘Blindspot’ en ‘Meat’. Voor het eerst samen met zijn vader is hij in 2009 te zien in ‘Mooie mond en mijn ogen groen’ en in 2010 in de dramaserie ‘De Troon’ van Erik de Bruyn. In 2011 volgt een gastrol in Flikken Maastricht en de hoofdrol in twee korte films: ‘Frank’ en ‘Empire Lost’.

Sinds 2000 heeft Hugo zich dus vooral op het schrijven en filmen gestort en heeft hij drie korte films en de documentaire ‘Backstage’ in eigen beheer geproduceerd. Vanaf 2003 regisseert hij verschillende commercials in opdracht van Stichting faaam, waarmee hij de Opleiding Filmacteur opricht, het drama ‘Camouflage’, de komedie ‘Speeddate’. Corrino Entertainment produceert in 2011 zijn eerste langspeelfilm: ‘Rauw’. In 2013 zet hij na zijn 2e speelfilm ‘Estafette d’ Amour’ zijn regiewerk verder bij River Film met de speelfilm ‘Arjuna’. Met Germen Boelens van Revolver werkt hij nu aan de gender-film ‘BeYin Yang’ en ondertussen bekwaamt hij zich vooral in nieuwe formats: VR 360-graden films voor instanties zoals voor het Scheepvaartmuseum en Veiligheid.nl

www.hugometsers.nl