Mijn excuses aan oud-studenten voor grensoverschrijdend gedrag

april 26, 2023

Het spijt mij oprecht dat er door mijn toedoen oud-studenten zijn die zich in en/of rondom mijn lessen onveilig hebben gevoeld. Vanuit mijn eigen jarenlange ervaring als acteur ben ik er van overtuigd geraakt dat de lessen ‘Functioneel Naakt’ (oefenen met intieme drama scènes) een onderdeel moesten zijn van het curriculum op de verschillende opleidingen van de film actors academy amsterdam. 

Grensoverschrijdend

In mijn privéleven ben ik tweemaal (in 2007 en 2015) een grens over gegaan met een meerderjarige studente en werd ik daar op aangepakt op school, maar ook in verschillende media. Daarna was er veel kritiek op dat ik tussen 2016 en 2019 een serieuze relatie heb gehad met een afgestudeerde. Ik zie nu zeker in dat dit gegeven het onveilige beeld van mij en de school versterkt heeft. De lessen Functioneel Naakt werden daardoor door sommige studenten als onveilig ervaren, maar waren echter juist bedoeld om onze studenten weerbaar te maken voor de soms onveilige praktijk van de casting-, tv- en filmwereld. Ik was er toen van overtuigd dat er genoeg vertrouwen en veiligheid was in mijn lessen. Dat was dus niet voor iedereen het geval en ik heb nu geleerd dat er echt meer voor nodig is om binnen zo’n intiem kader studenten op hun eigen manier grenzen te leren onderzoeken of zelfs verleggen. 

Inzicht en verbetering

Vanaf 2015 droeg ik deze lessen bij de opleiding Filmacteur over aan een vrouwelijke collega kerndocent en in 2017 ben ik helemaal gestopt met deze lessen geven. Het jaar daarop hebben we met het kernteam besloten om in de statuten van onze school een artikel met protocol op te nemen, waarin staat dat er altijd een gezonde afstand moet blijven tussen docent en student: dat er geen intieme verbanden mogen bestaan tussen hen tijdens de studie. Wanneer er docenten zijn die zich niet aan deze voorschriften houden, wordt het werkverband meteen beëindigd. Op de film actors academy amsterdam is er altijd voor alle lesgroepen een studiecoach, die er voor elke student is als vertrouwelijk contactpersoon, en sinds 2020 is er ook een externe vertrouwenspersoon. Veiligheid is altijd een absolute voorwaarde en nodig om te durven als je acteert. Durven is nodig om te leren acteren: je komt op elke acteerschool jouw persoonlijke grenzen tegen om te leren hoe je in de praktijk van dit vak daar veilig mee om kan gaan. Het komt steeds dichterbij dat er op elke set bij de kritieke momenten een intimiteit-coördinator aanwezig is en dat is een goede zaak: ik wou dat ze er geweest waren in mijn tijd! 

Verhalen en feiten

Nog altijd merk ik dat er mensen zijn die denken dat ik op non-actief ben gezet, er een aanklacht tegen mij loopt of dat ik veroordeeld ben. Alle drie zijn niet het geval. Een oud-student heeft geprobeerd om me aan te klagen, maar de officier van justitie heeft mij officieel bevestigd dat ik; “…naar aanleiding van wat er in het betreffende dossier staat niet in aanmerking kom als verdachte…”, de zaak is dus geseponeerd. Ik ben de algemeen directeur van de film actors academy sinds de oprichting in 2005. Na de persoonlijke aanval via de media begin 2022, heb ik er zelf voor gekozen om een jaar geen les te geven op de academy, uit het kernteam te stappen en de kerndocenten (allen oud-studenten van de opleiding) voorlopig alle beoordelingen te laten doen. Vanaf studiejaar 2023-2024 ga ik weer les geven en jureren waar nodig, samen met de kerndocenten en studiecoaches, om zo als directeur weer contact te krijgen met de werkvloer, de instroom en de uitstroom van de opleiding. Het is tijd om mijn werk stap voor stap weer helemaal op te pakken en aan een nieuw hoofdstuk te beginnen, ook op de film actors academy.

Hugo Metsers

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan vooral contact op! Dat kan direct of via Carole Arnold-Bik, externe vertrouwenspersoon:

https://www.faaam.nl/vertrouwenspersoon/